Święto Bryndzy na V Europejskich Targach Produktów Regionalnych

Dla jednych pasta na chleb dla innych jeden z najsmaczniejszych owczych wyrobów. Chodzi oczywiście o legendarną bryndzę, która króluje na podhalańskich stołach już od niepamiętnych czasów. Choć trzeba pamiętać, że bryndza to nie jest specjalność tylko naszych górali. Wytwarza się ją również według podobnej receptury m.in w Rumunii i na Słowacji. A w niedzielę właśnie ten owczy produkt królował niepodzielnie w Zakopanem na Europejskich Targach Produktów Regionalnych.

W niedzielę na dolnej Równi Krupowej turyści mogli sami przekonać się o walorach bryndzy z różnych krajów Europy. Na degustację swoje wyroby przywieźli nie tylko górale z Podhala ale i właśnie ze Słowacji i Rumunii. I jak słyszeliśmy zdanie na temat tego która najlepiej smakuje są podzielone. Obecnie bryndzę dodaje się do wielu potraw m.in jako farsz do pierogów czy do mięs. Poronin noclegi zaprasza.